ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΑΣ

Δείκτης Μάζας Σώματος, Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός

και Ενεργειακές Ανάγκες

unnamed

  • Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή Body Mass Index (ΒΜΙ) είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει το βάρος σε σχέση με το ύψος [ΔΜΣ = Βάρος (kg) /Ύψος 2 (m)]. Επιπλέον, είναι ο ευρύτερα αποδεκτός δείκτης για την εκτίμηση της ύπαρξης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Στην περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νόσων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις τέσσερις κατηγορίες ΔΜΣ.

ΔΜΣ < 18.5

«Λιποβαρής»

18.5 ≤ ΔΜΣ ≤ 24.9

«Φυσιολογικό βάρος»

25 ≤ ΔΜΣ ≤ 29.9

«Υπέρβαρος»

ΔΜΣ ≥ 30

«Παχύσαρκος»

Η παραπάνω κατηγοριοποίηση αφορά ενήλικες άνω των 20 ετών και εξαιρεί περιπτώσεις ατόμων με πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή μυϊκή μάζα.

 

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

  • Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός ή Basal Metabolic Rate (BMR) είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή όταν μύες, εγκέφαλος και όργανα πέψης βρίσκονται σε αδράνεια, οπότε ο οργανισμός εκτελεί μόνο τις βασικές λειτουργίες του, όπως η αναπνοή, η ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος και η καρδιακή λειτουργία.

 

30f95cc9565e96f966fb85b1a5ad24e2-coloring-for-kids-kid-drawings

  • Οι Ενεργειακές ή Θερμιδικές Ανάγκες αφορούν το ποσό της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του σε ένα 24ωρο. Οι ενεργειακές ανάγκες συμπεριλαμβάνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό και την ενεργειακή δαπάνη κατά τη φυσική δραστηριότητα.

 

Η αξιολόγηση του ΔΜΣ, η μέτρηση του BMR και ο προσδιορισμός των Ενεργειακών Αναγκών είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη σύνταξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής. Στόχος του προγράμματος μπορεί να είναι η αλλαγή ή η διατήρηση του σωματικού βάρους, παράλληλα με τη διατροφική εκπαίδευση του ενδιαφερόμενου.

Το Pagratio Gym προσφέρει 1 δωρεάν αξιολόγηση της σωματικής σας σύστασης!

Περιλαμβάνονται οι εξής μετρήσεις:

  • Βάρος

  • Δείκτης Μάζας Σώματος

  • Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός

  • Ποσοστό Λίπους

  • Ποσοστό Μυϊκής Μάζας

  • Σπλαχνικό Λίπος

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας ΕΔΩ και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *