ΔΙΑΙΤΕΣ EXPRESS : ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Οι δίαιτες express συγκεντρώνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα, ευκολία και υποστηρίζουν ότι αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας στην απώλεια βάρους. Τι από αυτά ισχύει στην πραγματικότητα; Το κείμενο αυτό έχει σκοπό να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα, ώστε εάν τελικά επιλέξετε να ακολουθήσετε μία δίαιτα express, να το κάνετε γνωρίζοντας.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο ελκυστικό στοιχείο των διαιτών express, τη γρήγορη απώλεια βάρους. «Χάστε 5 κιλά σε 1 εβδομάδα ή 20 κιλά σε 1 μήνα!». Σας ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Τότε όντως δεν είναι αληθινό! Τα κιλά αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτελούνται από καθαρό λίπος. Η ταχεία απώλεια βάρους περιλαμβάνει σε σημαντικό βαθμό και απώλεια άλιπης μάζας σώματος. Συγκεκριμένα, χάνεται μυϊκή μάζα με επακόλουθο τη μείωση του μεταβολισμού, καθώς επίσης χάνεται και σημαντική ποσότητα σωματικού νερού. Αποτέλεσμα; Η γρήγορη αλλά βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. Το νερό επανακτάται άμεσα με το πέρας της δίαιτας και το βάρος επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα ή και υψηλότερα. Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0.5 – 1 κιλό/εβδομάδα για δύο πολύ βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί ο ρυθμός αυτός εξασφαλίζει μέγιστη καύση λίπους και δεύτερον, γιατί τα κιλά που χάνονται αργά διατηρούνται ευκολότερα.

 

Οι δίαιτες express καλλιεργούν την εντύπωση ότι αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας στην απώλεια βάρους. Ο μύθος υποστηρίζεται από παράδοξες διατροφικές συστάσεις, όπως «λιποδιαλυτικά» ροφήματα (χαρακτηριστικό παράδειγμα το νερό με λεμόνι), που φυσικά δεν έχουν τη ικανότητα να διαλύουν το λίπος από το σώμα. Επιπλέον, οι δίαιτες express συχνά αποκλείουν την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, με σκοπό να επιταχύνουν την απώλεια βάρους, μιας και η στέρηση υδατανθράκων οδηγεί βιοχημικά σε μεγάλη απώλεια νερού. Όμως, η στέρηση υδατανθράκων συνεπάγεται αδύναμη πνευματική λειτουργία, λόγω του ότι ο εγκέφαλος τροφοδοτείται αποκλειστικά με γλυκόζη. Επίσης, σε μακροχρόνια διαστήματα στέρησης υδατανθράκων, προκαλούνται ελλείψεις θρεπτικών μικροσυστατικών.

Το μοναδικό ίσως θετικό στοιχείο στον αποκλεισμό τροφών είναι η ευκολία στην προσκόλληση στη δίαιτα, λόγω μειωμένων απαιτήσεων στην οργάνωση του ημερήσιου μενού. Όμως, σταδιακά, η ευκολία της δίαιτας express μετατρέπεται σε μονοτονία, που στη συνέχεια οδηγεί σε παραίτηση. Και στο σημείο της παραίτησης, υπάρχουν κάποια ουσιαστικά προβλήματα. Πρώτον, η στέρηση αγαπημένων τροφών για μεγάλο χρονικό διάστημα συνήθως οδηγεί σε βουλιμία κατά την επόμενη έκθεση σε αυτά. Δεύτερον, επειδή οι δίαιτες express δεν προωθούν έναν τρόπο διατροφής που μπορεί να συντηρηθεί εφ’ όρου ζωής, ανάλογα δε συντηρείται και το αποτέλεσμά τους. Θα πρέπει λοιπόν να επιλέγετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μόνο εφόσον ταιριάζει στο συνήθη τρόπο διατροφής σας, με σκοπό να σας παρέχει διατροφική εκπαίδευση για το πώς να διαχειρίζεστε σωστά τις τροφές.

 

Υπάρχει τελικά μυστικό της επιτυχίας; Όσο κοινότυπο κι αν ακουστεί, το μυστικό για την επιτυχή απώλεια βάρους είναι η ισορροπημένη διατροφή. Μην κάνετε τη ζωή σας δύσκολη επιλέγοντας μία δίαιτα που θα μοιάζει με δυσάρεστο καθήκον. Επιλέξτε ένα πλάνο διατροφής που σας ταιριάζει και οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή. Η διαδρομή προς το στόχο τoυ νέου βάρους έχει σημεία δυσκολίας, όπως για παράδειγμα η απογοήτευση μετά από διατροφικά παραστρατήματα, η διαχείριση του φαγητού εκτός σπιτιού και τα σκαμπανεβάσματα του βάρους. Όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε, γιατί αν αναλογιστείτε τα οφέλη της απώλειας βάρους, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολλά περισσότερα!

 

Αναστασία Γκζα, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *