ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Κάθε χρόνο όταν μπαίνει η άνοιξη, η απώλεια βάρους έρχεται στο προσκήνιο. Φέτος τα σχέδια φαίνεται να έχουν ανατραπεί. Μένουμε σπίτι με κίνδυνο τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, ενώ παράλληλα τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά.

Ωστόσο, υπάρχει και η θετική όψη του νομίσματος. Τώρα έχουμε χρόνο! Χρόνο να οργανώσουμε τα ψώνια μας, να μαγειρέψουμε σπιτικό φαγητό, να γυμναστούμε περισσότερο. Όποιος θέλει πραγματικά να προσέξει το βάρος του στην περίοδο της καραντίνας, είμαι σίγουρη πως μπορεί να τα καταφέρει! Ακολουθούν οι βασικές συμβουλές!

ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

Η καλή οργάνωση της διατροφής μας αρχίζει από το σούπερ-μάρκετ. Οργανώστε προσεκτικά τη λίστα με τα ψώνια σας και αποφύγετε την αγορά αλμυρών και γλυκών σνακ που είναι φτωχά σε ποιότητα και υψηλά σε θερμίδες. Δεν υπάρχει λόγος να δυσκολεύουμε τον εαυτό μας αγοράζοντας ανθυγιεινά σνακ, εάν πραγματικά προσπαθούμε να προσέξουμε το βάρος μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Όσον αφορά τη συχνότητα των γευμάτων, η κατάλληλη χρονική τους απόσταση είναι 2-4 ώρες. Τρία βασικά γεύματα και δύο-τρία σνακ ημερησίως. Η έννοια των τακτικών γευμάτων δε θα πρέπει να συγχέεται με το τσιμπολόγημα. Το τσιμπολόγημα είναι ασυνείδητο κι έτσι προσθέτει πολλές θερμίδες στην συνολική ημερήσια πρόσληψη, ενώ έχουμε την αίσθηση ότι τρώμε λίγο. Έτσι, όταν έρχεται η ώρα της αναμέτρησης με τη ζυγαριά, δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και επιπλέον, αδυνατούμε να δούμε ξεκάθαρα το λόγο που αυτό συμβαίνει.

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Όσον αφορά την ποιότητα των γευμάτων, φυσικά βασιζόμαστε σε σπιτικό φαγητό. Βασικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια ρύθμισης του βάρους αποτελούν οι «θερμιδικά αραιές» τροφές, δηλαδή τροφές που σε μεγάλο όγκο κατανάλωσης περιέχουν χαμηλές θερμίδες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια και άπαχες πρωτεΐνες.

ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Χρήσιμη τακτική για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής είναι η αναλυτική ημερήσια καταγραφή των γευμάτων. Αυτή συνεισφέρει στην παρατήρηση των διατροφικών μας συμπεριφορών και αυξάνει την επίγνωση για το τι, πόσο και πότε τρώμε. Η αναγνώριση των λανθασμένων συμπεριφορών μας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη μετέπειτα αλλαγή τους!

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ

Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι «τρώνε και δεν παχαίνουν»; Κύριο συστατικό της επιτυχίας τους είναι ότι τρώνε μόνο όταν πεινούν αληθινά και σταματάνε το γεύμα τους όταν υπάρχει ελαφρύς και ευχάριστος κορεσμός. Αντιθέτως, οι άνθρωποι με περιττό βάρος συχνά χαρακτηρίζονται από συναισθηματική κατανάλωση τροφής, ως αντίδραση σε αρνητικά συναισθήματα (ανία, θυμός, θλίψη, άγχος, κούραση). Επιπλέον, ορίζουν το τέλος των γευμάτων τους όταν υπάρχει υπερβολική πληρότητα, επιθυμώντας να παρατείνουν τη γευστική απόλαυση του γεύματος, ενώ στην πραγματικότητα έχουν χορτάσει.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ

Παρότι πολλοί φοβούνται τη ζυγαριά, ο έλεγχος του βάρους είναι σημαντικός καθοδηγητής της προσπάθειάς μας. Βοηθά να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να αποφασίζουμε εάν η προσπάθειά μας αποδίδει ή χρειάζεται να αλλάξουμε ορισμένα πράγματα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τώρα που η κινητικότητά μας είναι περιορισμένη, η γυμναστική έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ. Ας βρούμε το είδος της γυμναστικής που μας ευχαριστεί και ας σηκωθούμε από τον καναπέ, για τουλάχιστον 30’ άσκησης καθημερινά. Όχι μόνο θα βοηθήσει η γυμναστική στην καύση θερμίδων, αλλά θα συμβάλλει και στη διατήρηση καλύτερης ψυχολογίας που όλοι μας έχουμε τόσο ανάγκη!

Καλή επιτυχία !!!

Συγγραφή κειμένου : Αναστασία Γκζα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *