ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Ορισμός και Αντιμετώπιση

  • ΟΡΙΣΜΟΣ

Με τον όρο Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ) εννοούμε την άνοδο του γαστρικού περιεχομένου από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Πρόκειται για συχνή πάθηση με συχνότητα εμφάνισης περίπου 20%, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Το φαινόμενο οφείλεται στη χαλάρωση του μυός που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου («κάτω οισοφαγικός σφικτήρας»). Στα άτομα με ΓΟΠ ο μυς αυτός δεν κλείνει επαρκώς, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την παλινδρόμηση του στομαχικού περιεχομένου πίσω στον οισοφάγο.

Η ΓΟΠ παρουσιάζεται με συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος και καούρα στον οισοφάγο, λόγω του όξινου pH των γαστρικών υγρών, το οποίο είναι ακατάλληλο για το χώρο του οισοφάγου. Η επανειλημμένη έκθεση του οισοφάγου στο όξινο γαστρικό περιεχόμενο, πέρα από τα δυσάρεστα συμπτώματα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στον οισοφάγο και το στόμα, παθήσεις του αναπνευστικού και σε σοβαρές περιπτώσεις καρκίνο του οισοφάγου.

  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής των ατόμων που εμφανίζουν ΓΟΠ είναι ικανές να ανακουφίσουν ή και να απαλλάξουν από τα συμπτώματα της πάθησης.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

  • Απώλεια βάρους σε περίπτωση υπέρβαρου/παχυσαρκίας.
  • Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, για να αποφεύγεται η διάταση στομάχου που παρατηρείται μετά τα μεγάλα γεύματα.
  • Αποφυγή όξινων τροφών, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ντομάτα.
  • Αποφυγή λιπαρών τροφών, όπως γλυκά και τηγανητά.
  • Αποφυγή καφέ, αναψυκτικών, αλκοόλ.
  • Αποφυγή σκόρδου, κρεμμυδιού, μέντας, δυόσμου.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Αποφυγή κατάκλισης για 2-3 ώρες μετά τα γεύματα.
  • Ανύψωση κορμού και κεφαλιού κατά την κατάκλιση.
  • Αποφυγή σωματικής δραστηριότητας χρονικά κοντά στα γεύματα.
  • Μάσηση τσίχλας (όχι μέντα/δυόσμο) μετά τα γεύματα είναι βοηθητικό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ΓΟΠ έχουν ήπια συμπτώματα που είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν μέσω των παραπάνω αλλαγών και να αποφευχθεί η φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση. Αξίζει να τονιστεί ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μπορεί να διαφέρει η ανοχή του από τροφή σε τροφή. Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστούν οι τροφές που εντείνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ είναι η χρήση ημερολογίου τροφίμων, όπου ο πάσχων παρακολουθεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα τις τροφές που καταναλώνει σε σχέση με τα συμπτώματα που εμφανίζει.

Συγγραφή : Αναστασία Γκζα, Διατροφολόγος Pagratio Gym

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *