ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ PERSONAL TRAINING

Γιατί να κάνω personal training: Μύθοι και αλήθειες

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει το personal training. Καθημερινά ακούω πολλούς να μιλάνε για το πόσο ακριβό μπορεί να είναι, αν όντως υπάρχουν οφέλη ή όχι, αν ο εξοπλισμός είναι επαρκής, όπως και πολλά άλλα ερωτήματα για αυτή τη σχετικά νέα τάση στο fitness. Παρακάτω θα αναλύσουμε αν αξίζει ή όχι τελικάνα κάνει κάποιος προπόνηση με προσωπικό γυμναστή και ποια είναι τα θετικά στοιχεία που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από αυτή.

Μύθος 1ος: Είναι πολύ ακριβό

Ανά καιρούς έχω ακούσει ασκουμένους μου στον χώρο εργασίας μου, φίλους, γνωστούς, ακόμα και αγνώστους στο διπλανό τραπέζι μίας καφετέριας, να συζητούν για το πόσο ακριβό είναι το personal training.  Σχόλια του τύπου «αυτός παίρνει 30 ευρώ την ώρα, αυτός 25» κ.ο.κ. είναι τα πιο συνήθη και είναι μία από τις βασικότερες ανησυχίες ενός ασκουμένου αν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μία τέτοιου είδους δραστηριότητα. Επίσης μία άλλη ανησυχία είναι η απόκτηση εξοπλισμού, καθώς αυτό το καθιστά μία επιπλέον δαπάνη για την πραγματοποίηση της προσωπικής προπόνησης.  

Η αλήθεια

Το ότι κάποτε το personal training ήταν αρκετά ακριβό και για κάποιους ίσως ένα είδος πολυτελείας δεν είναι ψέμα. Πλέον όμως, με τη συνεχή εξάπλωσή του και την αποδοχή του από κοινό όλων των ηλικιών, η προσωπική προπόνηση έχει γίνει πιο προσιτή σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως και στη χώρα μας. Οι τιμές σαφώς και ποικίλλουν ανάλογα τον επαγγελματία, την κατάρτιση, τον χώρο (personal σε γυμναστήρια, κατ’ οίκον,σε υπαίθριους χώρους, ακόμα και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, βλέπε personal studios). Το κόστος μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερο με την ύπαρξη περισσότερων από ενός ασκουμένων (βλέπε semi personalή small group personal). Τώρα, όσον αφορά στο κόστος του εξοπλισμού, δεν θα έπρεπε να είναι ανησυχία κανενός αθλουμένου που επιλέγει να ασχοληθεί με το personal,καθώς κάθε σοβαρός επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του παρέχει ο ίδιος εξοπλισμό μαζί με τις υπηρεσίες του(ιμάντες τύπου TRX, λάστιχα, μπάλες), εκτός και αν είναι δική του προσωπική επιθυμία η απόκτηση κάποιου αξεσουάρ γυμναστικής.

Μύθος 2ος: Θα δω διαφορά στο σώμα μου;

Συνεχώς βλέπω αθλουμένους που είτε δεν είδαν ποτέ αποτελέσματα από την προσωπική παρακολούθηση/προπόνηση είτε δεν έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι. Προτού περάσουμε σε κάποια συμπεράσματα, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούμε κάποια πράγματα. Πρώτο και βασικό η επιλογή του trainer. Έκανα τη σωστή επιλογή; Έχει τις κατάλληλες γνώσεις ο γυμναστής μου; Τον διάλεξα γιατί όντως ήταν καλός ή γιατί ήταν πιο φθηνός από εκείνον που μου σύστησαν; Μετά θα πρέπει να αναλογιστούμε και τη δική μας στάση πάνω στο θέμα. Ακολούθησα τις συμβουλές του και εκτός προπόνησης ή έκανα του κεφαλιού μου και ήπια μισό μπουκάλι βότκα χθες; Αύριο να κάνω προπόνηση ή να την ακυρώσω γιατί τελικά γιατί έχω να πάω για καφέ;

Η αλήθεια      

Το personal training είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εκγύμνασης που θα μας φέρει πιο κοντά στους επιθυμητούς στόχους μας. Με τη σωστή καθοδήγηση πάντα. Ανάλογα με τον στόχο και τις παρούσες συνθήκες (ηλικία, ύπαρξη κάποιου τραυματισμού, κακό εργασιακό ωράριο) θα υπάρξει και το ανάλογο εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ένα υπέρβαρο άτομο δεν μπορεί να ξεκινήσει ατέλειωτες ώρες σε αερόβια προγράμματα ενός γυμναστηρίου, καθώς οι αρθρώσεις της ποδοκνημικής και του γονάτου δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσο έντονη και παρατεταμένη άσκηση. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι ένας πολύ πιθανός τραυματισμός, που θα κρατήσει εκτός άσκησης τον αθλούμενο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ πιθανόν να τον αποθαρρύνει διά βίου να ασχοληθεί ξανά με τη γυμναστική. Άτομα με ιστορικό τραυματισμών ή θέματα όπως κύφωση, σκολίωση και διάφορες άλλες δυσμορφίες θα έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα με τη σωστή καθοδήγηση και τη στήριξη του γυμναστή τους. Ακόμα και σε περιπτώσεις που μόνο η γυμναστική δεν είναι αρκετή, όπως η απώλεια κιλών (που χρειάζεται και η επίβλεψη διατροφολόγου), ακόμα και με κάποιες απλές διατροφικές συμβουλές το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Το μυστικό της επιτυχίας στην προκειμένη περίπτωση είναι η σωστή συνεργασία γυμναστή – αθλουμένου.

Μύθος 3ος: Θα είμαι ασφαλής;

Πολύ συχνά ακούω για θέματα τραυματισμών που προκύπτουν από υπερβάλλοντα ζήλο, κακή έως μηδενική καθοδήγηση γυμναστών στα γυμναστήρια, κακές συνθήκες εργασίας (κακή στάση λόγω παρατεταμένης χρήσης Η/Υ ή χειρωνακτικής εργασίας) ακόμα και από εκτέλεση ασκήσεων/προγράμματος που κάποιος είδε σε ένα κανάλι του YouTube και, επειδή ήταν ωραίος ο γυμναστής ή η γυμνάστρια είχε ωραίους γλουτούς, φάνηκε σωστό να το ακολουθήσουμε.

Η αλήθεια

Όταν κάνεις personal training, οι πιθανότητες τραυματισμού κυμαίνονται μεταξύ ελάχιστου έως καθόλου. Ο προσωπικός σου γυμναστής είναι πάντα δίπλα σου για να διορθώσει τυχόν λάθη, να διδάξει εξαρχής τη σωστή τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων, έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί στο μέλλον, ακόμα και όταν ο αθλούμενος γυμνάζεται χωρίς την παρουσία γυμναστή. Επίσης με την παρουσία προσωπικού γυμναστή πραγματοποιούνται παθητικές διατάσεις. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα αποτελέσματα των παθητικών διατάσεων είναι καλύτερα και συντομότερα έναντι των ενεργητικών, τα οποία εκτός από την αποφυγήτραυματισμών συμπεριλαμβάνουν οφέλη όπως καλύτερη ελαστικότητα, καλύτερη μυϊκή ανάπτυξη κ.ο.κ.

Μύθος 4ος: Δεν έχω χώρο που να μπορώ να κάνω personal

Πολλοί δεν θεωρούν το σπίτι τους κατάλληλο χώρο για εκγύμναση ή λόγω συνθηκών καθίσταται αδύνατο.

Η αλήθεια

Το σπίτι μας μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό χώρο εκγύμνασης όσο απίθανο και αν μας ακούγεται. Με τη σωστή οργάνωση του γυμναστή και τον κατάλληλο εξοπλισμό ακόμα και τα καλύτερα γυμναστήρια θα ζήλευαν το «προσωπικό σου γυμναστήριο». Ακόμα και αν δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες ή απλώς δεν σου αρέσει η γυμναστική στο σπίτι, το personal training σε γήπεδα,πάρκα ή σε οποιοδήποτε oudoor χώρο είναι πλέον πολύ της μόδας και ικανοποιεί ένα πολύ μεγάλο κοινό που αγαπά την υπαίθρια και μη εκγύμναση.

Μύθος 5ος: Δεν κοινωνικοποιούμαι με το personal, σε αντίθεση με το γυμναστήριο, που έχει πολύ κόσμο

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι ότι στα γυμναστήρια ο κόσμος είναι πολύς,με αποτέλεσμα να γνωρίζεις κόσμο, να δημιουργούνται ανθρώπινες σχέσεις, φιλίες κ.ο.κ. Αν ο σκοπός σου όμως είναι να γνωρίσεις κόσμο, μάλλον δεν σε ενδιαφέρει και τόσο το κομμάτι της γυμναστικής, σαφώς και το personal.«Ναι, αλλά δεν θα μπορώ να αλλάζω μία κουβέντα με έναν άνθρωπο;» θα με ρωτήσει κάποιος. Η διαδικασία επιλογής ενός προσωπικού γυμναστή δεν είναι εύκολο κομμάτι, γιατί τα καθήκοντά του δεν κυμαίνονται μόνο στο κομμάτι της εκγύμνασής σου. Σημαντική προϋπόθεση είναι να υπάρχει «χημεία» μεταξύ των δύο. Ένας γυμναστής πρέπει για τον ασκούμενό του, εκτός από προπονητής, να είναι και δάσκαλος, φυσικοθεραπευτής, διατροφολόγος, ψυχολόγος με τον δικό του μοναδικό τρόπο (χωρίς να αναιρέσουμε τη σημασία των προαναφερθέντων επιστημόνων), έτσι ώστε ο ασκούμενος, εκτός από την εμπιστοσύνη που θα κληθεί να δείξει στον υπεύθυνο γυμναστή του, να καταφέρει να νιώσει άνετα και οικεία, σαν να βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο με κάποιο φίλο του. Η σχέση πολλών ασκουμένων με τον γυμναστή τους είναι σχέση εμπιστοσύνης, που, εκτός από το προπονητικό κομμάτι, στηρίζεται και στο ψυχολογικό, μέσω του οποίου τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά για την ψυχική υγεία και των δύο.

Νίκος Λελεδάκης,Καθηγητής φυσικής αγωγής-Personal trainer.

 

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ» του skywalker.gr .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *